Ostoskori on tyhjä.

Kehollinen tunnetyöskentely vapauttaa kehon

23.2.2023

Puhun paljon kehollisesta tunnetyöskentelystä. Opin sen Sex,Love&Relationship- coach koulutusohjelman aikana. Ennen tätä olin tehnyt uskomustyöskentelyä tehokkaalla ThetaHealing meditaatiotekniikalla ja käynyt useamman vuoden kognitiivis-analyyttisessä psykoterapiassa. 

Sekä puhuminen terapiassa että energiatasolla tapahtuva uskomustyöskentely veivät paranemisprosessiani huikeasti eteenpäin ja ne muuttivat elämääni monin tavoin. Kuitenkin sekä puhuminen että energiatasolla tapahtuva työskentely ovat muutosvoimaltaan rajallisia. Kummassakin on mahdollista olla (ja usein ollaankin) dissosiatiivisessa tilassa eli irrallaan kehosta. 

Minä ainakin olin.

Vaikka puhuin tunteistani sujuvasti ja meditatiivisessa tilassa tutkin syviä uskomuksiani ja kipeitä oppiläksyjäni, pelkäsin kuitenkin TUNTEA näitä tunteita kehossani. Tiedostin, ymmärsin ja analysoin ongelmiani ikäänkuin ulkopuolisena tarkkailijana. 

Puhuminen ja sekä energiatyöskentelyn rakastava myötätunto toi ymmärrystä menneisiin tilanteisiin ja oli kyllä parantavaa, mutta se ei kuitenkaan muuttanut asioita käytöksen ja käytännön tasolla niin paljon kuin halusin. Koska en luottanut kehooni, en pystynyt toimimaan uudella tavalla todellisen elämän tilanteissa etenkään koskien seksuaalisuutta tai suhdettani miehiin.

Asioita, jotka lähtivät todella muuttumaan isosti vasta kehollisen tunnetyöskentelyn avulla:

Ennen kehollista tunnetyöskentelyä pelkäsin intiimiä läheisyyttä (vaikka samalla kaipasin sitä hirvittävästi). En pystynyt katsomaan toista ihmistä pitkään silmiin, pysymään halauksessa ja muussa läheisyydessä ilman, että minulle tuli levoton olo ja minun oli käännyttävä pois.

Seksuaalisessa kanssakäymisessä sujahdin tiettyyn rooliin ja toimin ikäänkuin käsikirjoituksen mukaan sen sijaan että olisin ollut läsnä ja todella tunnustellut, miltä kehossani mikäkin tuntuu. Antautuminen yhteiselle (hitaalle) tutkimiselle oli mahdoton ajatus, sillä en pystynyt olemaan tarpeeksi läsnä. 

Kontrolloin kehollista ilmaisuani etenkin ryhmätilanteissa. Esimerkiksi vapaan tanssin tai liikkeen tiloissa koko huomioni meni ympäristöni tarkkailuun tai siihen, miltä liikkeeni ja olemukseni muiden silmissä näyttää. En uskonut, että tämä voisi muuttua, sillä olin lapsesta asti kokenut olemiseni maailmassa tällä tavoin. Pelkäsin ja salaa kadehdin ihmisiä, jotka päästelivät vapaasti menemään välittämättä muiden reaktioista. 

Koska halusin voimaantua seksuaalisuudessa ja rakkaudessa, minun oli mentävä sinne, missä todelliset ongelmani olivat. Koulutusohjelmassa opin, että trauma varastoituu kehoon ja jos todella haluan vapautua seksuaalisuudessa ja rakkauselämässä, minun on palautettava kadotettu kehoyhteyteni. Tultava takaisin päästä kehoon. Yliajattelusta, suorittamisesta, kontrolloinnista ja jatkuvasta puhumisesta tuntemaan tunteeni. 

Kehollisten harjoitusten, valmennustyökalujen, tanssin, liikkeen ja loputtomalta tuntuvan itkemisen avulla löysin takaisin kehooni. Opin luottamaan kehoni viisauteen ja ymmärsin, että kehoni on aina puolellani. Tämä ei ollut kivuton tai suoraviivainen prosessi.

Nykyään uskallan useimmiten antaa energian liikkua vapaasti kehoni läpi. Voin itkeä muiden läsnäollessa. Pystyn tanssimaan somessa tai ryhmätilanteissa välittämättä muiden reaktioista. Pystyn jopa olemaan pitkässä katsekontaktissa tai kehollisessa kohtaamisharjoituksessa tuntemattomien miesten kanssa. Sängyssä en enää suorita jotain roolia, vaan sanon kyllä tai ei sen mukaan, miltä minusta tuntuu. Pidän itseäni ja kehoani kauniina.

Muutos itsessäni on huikea ja joka kerta kun ajattelen sitä herkistyn kiitollisuudesta! Kehollinen tunnetyöskentely on taito, jota tulen tarvitsemaan koko loppuelämäni, sillä haluan tottakai syventää seksuaalisuuttani ja luoda läheisiä ihmissuhteita. 

Kehollisen tunnetyöskentelyn jälkeen myös uskomustyöskentely ja puhumalla prossesointi on muuttunut tehokkaammaksi. Valmennuksissani käytän kaikkea oppimaani, jotta voin tukea asiakkaideni muutosta parhaalla mahdollisella tavalla ja kohdata asiakkaani siinä pisteessä, missä he ovat tällä hetkellä. Tuntuu upealta, että olen saanut kokea ja oppia niin paljon ja että kaiken lisäksi voin käyttää oppimaani myös muiden auttamiseen!

PureLoveCoaching